Karafarklı seçenekleri ve köprülerde trafik akışını hızlandırmak amacıyla hayata geçirilen sisteme Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) denilmektedir. HGS yükle hikayesinı yaygınlaştırma amacı gişelerde bekleme süresini kısaltarak geçişi sağlamaktır. HGS, radyo frekansı ile çalışan bir sistemdir. İki tip HGS ürünü vardır. Bunlardan birisi etiket cinsindende olandır. Etiketin aracın ön camına monte edilmesi cinsindende çalışır. Diğer ürün ise kart tipidir. Kartı genellikle motosiklet sahipleri ve gişe kullanma sıklığı az olanlar tercih eder. Etiket camdan bir kere söküldükten sonra bir asla kullanılmaz. Araç satışlarında araç düğmeler HGS’nin iptali mutlaka yaptırılmalıdır.
Gişe geçişlerinde araçta bulunan kart yada etiket içerisinden geçiş için gerekli olan ücret tahsil edilir. Ücretin tahsil edilemediği hallerde ise geçiş kaçak geçiş şekilde tanımlanır. Kaçak geçiş sadece HGS ürünü olmayan araçla gişelerden geçmek anlamına gelmez. Aynı olmamaktada ürün içerisindeki bakiyenin yeterli olmaması cinsindende geçiş ücretinin ödenmemesi de cezaya tabidir. Gişe geçişleri kameralar ile kontrol edilir ve geçiş ihlali oluşturan araçların plakası tespit edilir.
HGS kullanmanın birçok avantajı olmasına rağmen gişelerde bariyer sistemi olmadığı için istem dışı kaçak geçiş yapılması ihtimali vardır. Geçişler sonucu bakiye azalmış olabilir ve sürücü bu durumun farkında olmayabilirsiniz. HGS geçişlerinde hatalı duruma düşmemek için bakiyenin yeterli olması şarttır. Otomatik ödeme talimatı vererek bakiyenin düşmesi durumunda devamlı güncellenmesi sağlanabilir. Otoyollar üzerinde yer alan HGS yükleme noktalarından da bakiye yüklemesi yapılabilir. Plaka ile HGS bakiye yükleme PTT online sitesi aracılığıyla gerçekleştirebilir. Aşağıda yer alan bağlantıdan bakiye sorgulama yapabilirsiniz